بزرگنمايي:
پیام آذری - قطعی برق چاه های کشاورزی به واسطه ناترازی که همان دیگر نام کمبود برق است، مدت ها است که اعتراض کشاورزان را در استان سمنان به دنبال داشته است کشاورزان عقیده دارند این قانون اولاً در همه جای کشور اجرایی نشده و در ثانی چرا باید کشاورزان تاوان عدم مدیریت وضعیت موجود را بدهند.
کشاورزان عقیده دارند که کارشان مانند کارخانه نیست که یک روز را تعطیل و نهایتاً روز دیگری تولید آن تعطیلی را جبران کنند و اگر در زمان مقرر به گیاهانی که پرورش می دهند آب نرسد، تمام زحمات شان بی فایده خواهد بود حتی اگر در زمانی دیگر هزار واحد آب در اختیارشان قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
از سوی دیگر کشاورزان عقیده دارند که قطعی برق چاه ها هم باید قاعده ای داشته باشد نه اینکه چهار روز در هفته آن هم بیش از شش الی هشت ساعتی برق؛ لذا این موضوع را فاقد منطق برنامه ریزی و همچنین مدیریت شرایط می دانند.
قطعی همه چاه ها در طول هفته
حالا اما بار دیگر قطعی برق چاه های کشاورزی به سراغ کشاورزان استان سمنان و شهرستان شاهرود آمده است محمد حسین خنکال دبیر اجرایی خانه کشاورزی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار بازار، با تائید این موضوع اعلام کرد: چهارشنبه هفته گذشته از اداره برق شهرستان شاهرود اطلاع رسانی مبنی بر قطع برق چاه های کشاورزی در این شهرستان انجام شد.
از شانزدهم آبان ماه همه روزه از ساعت 16 الی 21 برق همه چاههای کشاورزی قطع می شود
خنکال با بیان اینکه این قطعی از سوی اداره برق به علت عدم تأمین سوخت نیروگاهها عنوان شد، تاکید کرد: طبق برنامه ریزی صورت گرفته مقرر شده که از ساعت 16 الی 21به مدت پنج ساعت برق تمام چاههای کشاورزی شهرستان قطع شود.
وی با بیان اینکه این موضوع مشخصاً مورد اعتراض کشاورزان است، افزود: بلافاصله بعد از این موضوع تماس تلفنی با نماینده شهرستان های شاهرود و میامی در مجلس شورای اسلامی و همچنین فرماندار و رئیس جهاد کشاورزی شهرستان شاهرود صورت داده و مراتب اعتراض خود را اعلام کرده ایم.
دبیر اجرایی خانه کشاورز استان سمنان عقیده دارد که در ابتدای سال زراعی و فصل کشت گندم این قطعی آب چاه ها به واسطه نیاز اساسی زارعان به آب در این زمان از سال یک ظلم آشکار است و می بایست مسئولان در این خصوص پاسخگو باشند.
اعتراض شدید به تصمیم اداره برق
خانه کشاورز اما یک نامه را نیز خطاب به معاونت استانداری سمنان و فرمانداری ویژه شهرستان شاهرود تنظیم و ارسال کرده و در آن نسبت به عواقب این موضوع هشدار داده است در این نامه که به امضای خنکال دبیر اجرایی خانه کشاورزی استان سمنان رسیده نکات مهمی عنوان شده است.
در این نامه که خطاب به فرماندار شاهرود نوشته شده می خوانیم: طبق اعلام اداره برق شهرستان شاهرود و تایید تلفنی موضوع در تماس دبیر اجرایی خانه کشاورز استان سمنان قرر شده است که به علت عدم تامین سوخت نیروگاههای تولید برق از شانزدهم آبان ماه همه روزه از ساعت 16 الی 21 برق همه چاههای کشاورزی قطع شود.
یک کشاورز: ناترازی برق در کشورمان حاصل سوء مدیریت شرایط توسط دولتمردان در این دو دهه است
در این نامه بیان شده است: این تصمیم که در ادامه قطع برق در ساعات پیک مصرف خرداد تا شهریور ماه سال جاری است عملاً توان تولید را در واحدهایی که از آب چاه استفاده میکنند ساقط مینماید بدیهی است این تصمیم که منتهی به محدودیت در کشت بازده و بهرهوری به ویژه در فصل کشت محصولات شتوی می گردد به لحاظ اقتصادی بخش کشاورزی را با تراز منفی مواجه که خود موجب بروز بیماری هلندی در این بخش عظیم اقتصادی و تولیدی به مرور خواهد شد.
در ادامه نامه آمده است: البته آثار مخرب این پدیده در خیلی از واحدها حس میشود از شما به عنوان نماینده دولت وفاق ملی در شهرستان شاهرود که مدعی خدمت به مردم است درخواست و انتظار میرود که اولاً در تشکیل جلسه فوری با اداره برق و نماینده بخش کشاورزی و جهاد کشاورزی موضوع را تجزیه و تحلیل قرار دهید و با لحاظ قراردادن منافع این بخش و حقوق مردم و منافع ملی راهکاری منطقی جهت نفی این تصمیم اتخاذ گردد.
در خاتمه نامه انتقادی هم به وضعیت کنونی ناترازی انرژی در کشورمان صورت گرفته و اعلام شده است: بی تردید تامین سوخت نیروگاه از وظایف ابتدایی حاکمیت دولت است ضعف در این موضوع مؤید عدم مشروعیت و صلاحیت مدیریتی نظام حاکم است و لذا پرداخت هزینه سوء مدیریت در انجام وظایف ذاتی دولت نباید از جیب مردم به خصوص کشاورزان تامین شود.
چرا کشاورزان باید تاوان دهند؟
یک کشاورز در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه ناترازی برق در کشورمان حاصل سوء مدیریت شرایط توسط دولتمردان در این دو دهه است لذا سوال ما این است که چرا کشاورزان باید تاوان این وضعیت را بدهند؟ آن هم کشاورزانی که دقیقاً در ابتدای سال آبی و فصل کشت گندم هستند و آب برایشان از هر چیز دیگری حیاتی تر است.
مرتضی سلیمانی با بیان اینکه سهم کشاورزی از کل مصرف استان سمنان در قیاس با صنعت به مراتب کمتر است، تاکید کرد: قطعی راهکار نیست از سوی دیگر کشاورز باید در موعد مقرر به محصول خود آب رسانی کند وگرنه بعد یا قبل از آن فایده ای نخواهد داشت و محصولات خراب خواهند شد.
یک کارشناس: گیاهی که کشاورز می کارد به خصوص در ابتدای فصل باید در موعد مقرر و دقیق خود آبرسانی شود وگرنه کل محصول آن سال فایده ای نخواهد داشت
وی با بیان اینکه به نظر می رسد گروهی برای نابودی کشاورزی در استان سمنان کمر همت بسته اند، افزود: کشاورزان می خواهند بدانند که مسئولان برای اینکه برق چاه های کشاورزی استان قطع نشود چه اقدامی کرده اند؟ آیا اصلا درکی از شرایط دارند؟ کشاورزان وقتی می بینند که برق صنایع و پاساژ ها و ادارات و شهرداری و ... قطع نمی شود اما آنها هر روز باید پنج ساعت قطعی برق داشته باشند کم کم به این نتیجه می رسند که شاید ماجرایی پشت پرده است که ما خبر نداریم.
قطعی راهکار نیست
محمد تقی رضوانی یک کارشناس کشاورزی هم در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه قعطی برق چاه ها دو اشکال اساسی را ایجاد می کند، گفت: نخست اینکه گیاهی که کشاورز می کارد به خصوص در ابتدای فصل باید در موعد مقرر و دقیق خود آبرسانی شود وگرنه کل محصول آن سال فایده ای نخواهد داشت و اینطور نیست که اگر شما امروز آب نداشتید مثلا فردا به محصول آب بدهید گاهی ساعت ها در کشاورزی این استان با چنین تنش آبی و تبخیر بالایی، اثرگذار هستند آن هم در یکسال اقتصاد چند هزار خانواده؛
رضوانی با بیان اینکه دومین مشکل اینجا است که بسیاری از چاه های کشاورزی نوبت بندی هستند و ساعتی آبرسانی به اراضی کشاورزی و باغات را بر عهده دارند و این یعنی با قطعی آب تمام این سیکل و چرخه آبیاری بر هم می خورد و همه چیز به هم می ریزد و این داستان بزرگی برای کشاورزان پدید می آورد لذا قطعی باید آخرین راهکار باشد و البته نباید از این هم غافل بود که کشاورزان چون پول و قدرت و لابی و رسانه بخش صنعت و خدمات را ندارند عمدتاً مورد این ظلم ها قرار می گیرند.
در سال 1400 طبق اعلام شرکت توزیع برق استان سمنان 70 درصد برق صرف صنعت شده است از سوی دیگر به این آمار که مورخ 17 آبان 1403 در خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران درج شده باید توجه داشت که می گوید: 1.75 درصد از مشترکان برق استان سمنان در بخش کشاورزی هستند و 45 درصد از انرژی برق در استان سمنان در بخش صنعت مصرف میشود.